Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
6.200 Ft

AMALGEROL PRÉMIUM 1L III.

Ár:
6.200 Ft
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Szállítás 1.900 Ft

A NÖVÉNYEKRE GYAKOROLT HATÁSOK:
Amikor Amalgerol®-lal permetezzük a növényt, akkor a gyökéren élő mikorrhiza gombák száma több, mint hétszeresére nő. Ekkor nitrogénből 15%-kal, foszforból 72 %-kal, káliumból 89%-kal képes felvenni többet a növény. Így könnyebben vészeli át az olyan napokat, amikor 45°C van, könnyebben kiheveri a jég-, vagy porverés, a szélviharok, a gyomirtók okozta stresszt. Több esetben, az Amalgerol® kétszikű kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a „halálból” hoz vissza úgy, hogy terméskiesés nem történik a veszélyes hiba ellenére sem. A jó kondícióban levő növény, miután könnyen és gyorsan tudja szállítani a talajból felvett tápanyagokat és könnyebben védi ki a kórokozók okozta támadásokat is. Az így kezelt növény nem dől le könnyen erős szél, vagy az öntözővíz nyomására sem. Az Amalgerol® kezelés hatására a növény nem csak többet, de lényegesen jobb minőséget is állít elő. Szőlő, dinnye, cukorrépa esetében a plusz 1-3 % cukortartalom növekedés mellett javulnak az egyéb beltartalmi mutatók is. A sörárpa szintén magasabb szénhidrát mennyiséget állít elő. Olajos növényeknél szinte minden esetben kimutatható 2-3 % olajtartalom növekedés. Fás szárú növények vesszői beérnek időben a fokozottabb foszfor és kálium felvétel miatt, így lényegesen kisebb a fagyok okozta kockázat. A lágyszárú növények is jobban ki tudják védeni akár a mínusz 5-6°C-ot is. A fagykár elleni védelem területén számos tapasztalat van szerte Európában az Amalgerol® használatával.

FELHASZNÁLÁS, DÓZISOK:

Kritikus meleg napokon is bizonyítottan jobban viselik az Amalgerol®-lal kezelt növények a csapadék hiányt, könnyebben vészelik át a hosszú csapadékmentes időszakokat. Az Amalgerol®-lal kezelt növények termései kitelítődnek, hosszabb ideig elállnak minőségromlás nélkül, hosszabban tarthatók pulton. A növény (alma, hagyma, burgonya) számára pl. a szükséges kálcium szint biztosítottsága miatt jobb lesz a termény tárolhatósága, mert az egészségesen táplált, tehát egészségesen betárolásra kerülő termény a tárolás során is kevesebb vizet veszít, kevésbé apad.
Felhasználási javaslatok:  Az Amalgerol® vegetációs és nem csak évenkénti adagja növény fajtától függetlenül szántóföldi növények esetében 7-8 l/ha, intenzív kertészeti kultúrákban 8-15 l/ha. Ajánlott a vegetációs adag kb. 40%-át a talajba juttatni, kipermetezve és bedolgozva, magágy készítés, vetés, ültetés előtt, vagy közvetlen utána, pl. öntözéssel. Ez esetben dózisa a talajba bedolgozva 4-5 l/ha. A vegetációs adag fennmaradó részét az állománykezelő permetezések során kell a növényre juttatni, egyenletesen elosztva a permetezések között, maximum 1%-os töménységben, a virágzás előtt kezdve, a betakarítást megelőző időszakig. Ez általában a 3 l/ha dózis használatát jelenti egy, vagy több alkalommal kipermetezve. A tarlómaradványok gyorsabb bontása miatt praktikus még ősszel további 4-5 litert hektáronként (20 kg/ha karbamid együttes adagolásával) a területre juttatni és bedolgozni a fent leírtak alapján.
Kalászosokban: ősszel a tarlómaradványok bontása, jobb talajhigiénia kialakítására, a biztosabb átteleléshez szükséges gyökérnövekedés elősegítésére 3 l/ha, tavasszal a jobb begyökeresedéshez a felfagyási, vagy a gyomirtási stresszek kivédésére 3 l/ha adagban használható. Célszerű a virágzás előtt a lombvédelemmel egy menetben szintén 3 l/ha adagban a beporzódás, és a jobb szemkitelítődés miatt használni.
Repcében: ősszel, a regulátorozással egy menetben 2-3 l/ha ajánlott. A kezelés hatására a regulátor használata leállítja a lombozat növekedését, míg az Amalgerol® a gyökerek növekedését serkenti fokozottan, ami a télállóságot és a fagytűrést növeli.
Dózisa tavasszal szintén a regulátorozás alkalmával 2-3 l/ha, majd virágzás előtt 3-5 l/ha.
Kukoricában, napraforgóban: a vetés után, de kelés előtti gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítésére 4-5 l/ha. A késői talaj menti fagyok okozta stressz kezelésére és a gyökérnövekedés elősegítésére a kukorica és a napraforgó 2-8 leveles állapotában dózisa 3 l/ha, majd a virágzás előtt használható, a terméskötődés elősegítésére 3 l/ha dózisban.
Cukorrépában: már a kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben is ajánlott az egyenletes és egyöntetű kelés érdekében 4-5 l/ha adagban a talajra juttatni. A kelés utáni gyomirtások okozta stressz kezelésére dózisa 3-4 l/ha, valamint a lombvédelmi kezelésekkel az erős kondíció elérése érdekében, egy menetben 2-3 l/ha.
Burgonyában: a talaj-előkészítéssel a talajba keverve vagy az ültetéssel egy menetben a bakhátba permetezve 4-5 l/ha adagban használjuk először. A következő kezeléseket a virágzás előtti burgonyavész elleni kezelésekkel együtt célszerű folytatni legalább 3 l/ha adaggal. A későbbi állománykezelő permetezésekkel ajánlott még legalább 2-3 alkalommal további 2-3 l/ha adagot kiadni. Hajtatásban, korai burgonyatermesztésben a kitakarás során fellépő kései fagyok kivédéséhez extrém, 10 l/ha-os dózissal rendkívül gyorsan lehet regenerálni a növényállományt.
Borsó, bab: a magasabb számú nitrogénkötő baktériumokat tartalmazó gyökér gümőképződés segítésére már itt is célszerű a talajelőkészítéskor, vagy a vetés után, kelés előtti gyomirtó permetezésekkel együtt, 3-4 l/ha mennyiségben a talajt is kezelni. A virágzás előtt használható 4-5 l/ha dózisban a peronoszpóra, levéltetű elleni kezelésekkel egyidejűleg kell erősíteni az állomány ellenálló képességét. A kezelések hatására az állomány később öregszik el.
Zöldségfélék, szabadföldi paprika, paradicsom, bogyós gyümölcsűek: célszerű a talajelőkészítéssel a vetés, vagy ültetés előtt a területet 4-5 l/ha adaggal kezelni. Ültetés előtt a tápkockázott állományt 0,5-1%-os oldattal beöntözni, vagy a tápkockákat bemártó kezeléssel kezeljük a kiültetési stressz elkerülése érdekében. A további kezeléseket két héttel az ültetés után folytatni kell, majd 10 naponta megismételni 2-4 l/ha-os dózisokkal, esetleg az egyéb állománykezelő védekezésekkel egy menetben. Ezek a kezelések ellenállóbbá teszik a növényeket a vírusos és baktériumos fertőzésekkel szemben is.
Hajtatásos kultúrákban (paprika, paradicsom, káposzta-félék, dinnye, stb.): ezekben a kultúrákban kifejezetten ajánlott a magasabb dózisú talajkezelés már az ültetési előkészítés során. Ekkor 5-10 l/ha adaggal a több éven keresztüli egy helyben való termesztés, a fokozott vízmennyiségek felhasználása miatti talajtömörödést, eliszaposodást és a helyes vetésváltás elmaradása, valamint ezek együttes kórtani és rovartani problémáit látványosan lehet javítani. Természetesen nem csak kipermetezve és bedolgozva, hanem a csepegtető rendszeren keresztül az öntözéssel egy menetben is kijuttatható, akár heti gyakorisággal is. Extrém magas adagok sem okoznak semmilyen fitotoxikus hatást, vagy elváltozást, viszont dózistól függően jelentős és látványos javulás áll be a talajéletben. A további kezeléseket itt is célszerű az állománykezelő védekezésekkel egy menetben 2-4 l/ha adagban, vagy 0,2-0,4%-os (1000 l/ha víz adag mellett) töménységben végezni.
Szőlő és gyümölcs ültetvényekben: az első kezeléseket célszerű a sorkezelő gyomirtások során a talajszerkezet javítása érdekében elvégezni, teljes felültre számított 4-5 l/ha-os dózisban. A további kezeléseket még virágzás előtt érdemes elkezdeni, majd a további permetezések során a védekezésekkel egy menetben minden második alkalommal, 2-4 l/ha dózisban folytatni. A kezelések mérsékelik a stressz hatások következményeit (szárazság, hosszan tartó vízborítás, növényvédő szer perzselés, stb.).

AZ AMALGEROL TÖRTÉNETE:
Az Amalgerol® 75 éves múltra tekint vissza, eredetileg egy svájci vegyész fejlesztésének az eredménye. Kezdetben a terméket biológiai anyagként az állattartásban a trágya kezelésére, annak minél tökéletesebb bontására fejlesztették ki. A növénytermesztésben a növények és a talaj kezelésére tovább fejlesztve született meg jelenlegi változata, amelynek teljes szabadalmaztatott gyártási joga átkerült az ausztriai Innsbruckba, a Hechenbichler GmbH családi vállalkozáshoz. Az Amalgerol® gyártása napjainkban is teljes titoktartás mellett folyik, annak érdekében, hogy a hamisítás elkerülhető legyen. A gyártás szigorú előírások és rendszabályok alapján történik.

 

Leírás

A NÖVÉNYEKRE GYAKOROLT HATÁSOK:
Amikor Amalgerol®-lal permetezzük a növényt, akkor a gyökéren élő mikorrhiza gombák száma több, mint hétszeresére nő. Ekkor nitrogénből 15%-kal, foszforból 72 %-kal, káliumból 89%-kal képes felvenni többet a növény. Így könnyebben vészeli át az olyan napokat, amikor 45°C van, könnyebben kiheveri a jég-, vagy porverés, a szélviharok, a gyomirtók okozta stresszt. Több esetben, az Amalgerol® kétszikű kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a „halálból” hoz vissza úgy, hogy terméskiesés nem történik a veszélyes hiba ellenére sem. A jó kondícióban levő növény, miután könnyen és gyorsan tudja szállítani a talajból felvett tápanyagokat és könnyebben védi ki a kórokozók okozta támadásokat is. Az így kezelt növény nem dől le könnyen erős szél, vagy az öntözővíz nyomására sem. Az Amalgerol® kezelés hatására a növény nem csak többet, de lényegesen jobb minőséget is állít elő. Szőlő, dinnye, cukorrépa esetében a plusz 1-3 % cukortartalom növekedés mellett javulnak az egyéb beltartalmi mutatók is. A sörárpa szintén magasabb szénhidrát mennyiséget állít elő. Olajos növényeknél szinte minden esetben kimutatható 2-3 % olajtartalom növekedés. Fás szárú növények vesszői beérnek időben a fokozottabb foszfor és kálium felvétel miatt, így lényegesen kisebb a fagyok okozta kockázat. A lágyszárú növények is jobban ki tudják védeni akár a mínusz 5-6°C-ot is. A fagykár elleni védelem területén számos tapasztalat van szerte Európában az Amalgerol® használatával.

FELHASZNÁLÁS, DÓZISOK:

Kritikus meleg napokon is bizonyítottan jobban viselik az Amalgerol®-lal kezelt növények a csapadék hiányt, könnyebben vészelik át a hosszú csapadékmentes időszakokat. Az Amalgerol®-lal kezelt növények termései kitelítődnek, hosszabb ideig elállnak minőségromlás nélkül, hosszabban tarthatók pulton. A növény (alma, hagyma, burgonya) számára pl. a szükséges kálcium szint biztosítottsága miatt jobb lesz a termény tárolhatósága, mert az egészségesen táplált, tehát egészségesen betárolásra kerülő termény a tárolás során is kevesebb vizet veszít, kevésbé apad.
Felhasználási javaslatok:  Az Amalgerol® vegetációs és nem csak évenkénti adagja növény fajtától függetlenül szántóföldi növények esetében 7-8 l/ha, intenzív kertészeti kultúrákban 8-15 l/ha. Ajánlott a vegetációs adag kb. 40%-át a talajba juttatni, kipermetezve és bedolgozva, magágy készítés, vetés, ültetés előtt, vagy közvetlen utána, pl. öntözéssel. Ez esetben dózisa a talajba bedolgozva 4-5 l/ha. A vegetációs adag fennmaradó részét az állománykezelő permetezések során kell a növényre juttatni, egyenletesen elosztva a permetezések között, maximum 1%-os töménységben, a virágzás előtt kezdve, a betakarítást megelőző időszakig. Ez általában a 3 l/ha dózis használatát jelenti egy, vagy több alkalommal kipermetezve. A tarlómaradványok gyorsabb bontása miatt praktikus még ősszel további 4-5 litert hektáronként (20 kg/ha karbamid együttes adagolásával) a területre juttatni és bedolgozni a fent leírtak alapján.
Kalászosokban: ősszel a tarlómaradványok bontása, jobb talajhigiénia kialakítására, a biztosabb átteleléshez szükséges gyökérnövekedés elősegítésére 3 l/ha, tavasszal a jobb begyökeresedéshez a felfagyási, vagy a gyomirtási stresszek kivédésére 3 l/ha adagban használható. Célszerű a virágzás előtt a lombvédelemmel egy menetben szintén 3 l/ha adagban a beporzódás, és a jobb szemkitelítődés miatt használni.
Repcében: ősszel, a regulátorozással egy menetben 2-3 l/ha ajánlott. A kezelés hatására a regulátor használata leállítja a lombozat növekedését, míg az Amalgerol® a gyökerek növekedését serkenti fokozottan, ami a télállóságot és a fagytűrést növeli.
Dózisa tavasszal szintén a regulátorozás alkalmával 2-3 l/ha, majd virágzás előtt 3-5 l/ha.
Kukoricában, napraforgóban: a vetés után, de kelés előtti gyomirtással egy menetben az egyöntetűbb kelés elősegítésére 4-5 l/ha. A késői talaj menti fagyok okozta stressz kezelésére és a gyökérnövekedés elősegítésére a kukorica és a napraforgó 2-8 leveles állapotában dózisa 3 l/ha, majd a virágzás előtt használható, a terméskötődés elősegítésére 3 l/ha dózisban.
Cukorrépában: már a kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben is ajánlott az egyenletes és egyöntetű kelés érdekében 4-5 l/ha adagban a talajra juttatni. A kelés utáni gyomirtások okozta stressz kezelésére dózisa 3-4 l/ha, valamint a lombvédelmi kezelésekkel az erős kondíció elérése érdekében, egy menetben 2-3 l/ha.
Burgonyában: a talaj-előkészítéssel a talajba keverve vagy az ültetéssel egy menetben a bakhátba permetezve 4-5 l/ha adagban használjuk először. A következő kezeléseket a virágzás előtti burgonyavész elleni kezelésekkel együtt célszerű folytatni legalább 3 l/ha adaggal. A későbbi állománykezelő permetezésekkel ajánlott még legalább 2-3 alkalommal további 2-3 l/ha adagot kiadni. Hajtatásban, korai burgonyatermesztésben a kitakarás során fellépő kései fagyok kivédéséhez extrém, 10 l/ha-os dózissal rendkívül gyorsan lehet regenerálni a növényállományt.
Borsó, bab: a magasabb számú nitrogénkötő baktériumokat tartalmazó gyökér gümőképződés segítésére már itt is célszerű a talajelőkészítéskor, vagy a vetés után, kelés előtti gyomirtó permetezésekkel együtt, 3-4 l/ha mennyiségben a talajt is kezelni. A virágzás előtt használható 4-5 l/ha dózisban a peronoszpóra, levéltetű elleni kezelésekkel egyidejűleg kell erősíteni az állomány ellenálló képességét. A kezelések hatására az állomány később öregszik el.
Zöldségfélék, szabadföldi paprika, paradicsom, bogyós gyümölcsűek: célszerű a talajelőkészítéssel a vetés, vagy ültetés előtt a területet 4-5 l/ha adaggal kezelni. Ültetés előtt a tápkockázott állományt 0,5-1%-os oldattal beöntözni, vagy a tápkockákat bemártó kezeléssel kezeljük a kiültetési stressz elkerülése érdekében. A további kezeléseket két héttel az ültetés után folytatni kell, majd 10 naponta megismételni 2-4 l/ha-os dózisokkal, esetleg az egyéb állománykezelő védekezésekkel egy menetben. Ezek a kezelések ellenállóbbá teszik a növényeket a vírusos és baktériumos fertőzésekkel szemben is.
Hajtatásos kultúrákban (paprika, paradicsom, káposzta-félék, dinnye, stb.): ezekben a kultúrákban kifejezetten ajánlott a magasabb dózisú talajkezelés már az ültetési előkészítés során. Ekkor 5-10 l/ha adaggal a több éven keresztüli egy helyben való termesztés, a fokozott vízmennyiségek felhasználása miatti talajtömörödést, eliszaposodást és a helyes vetésváltás elmaradása, valamint ezek együttes kórtani és rovartani problémáit látványosan lehet javítani. Természetesen nem csak kipermetezve és bedolgozva, hanem a csepegtető rendszeren keresztül az öntözéssel egy menetben is kijuttatható, akár heti gyakorisággal is. Extrém magas adagok sem okoznak semmilyen fitotoxikus hatást, vagy elváltozást, viszont dózistól függően jelentős és látványos javulás áll be a talajéletben. A további kezeléseket itt is célszerű az állománykezelő védekezésekkel egy menetben 2-4 l/ha adagban, vagy 0,2-0,4%-os (1000 l/ha víz adag mellett) töménységben végezni.
Szőlő és gyümölcs ültetvényekben: az első kezeléseket célszerű a sorkezelő gyomirtások során a talajszerkezet javítása érdekében elvégezni, teljes felültre számított 4-5 l/ha-os dózisban. A további kezeléseket még virágzás előtt érdemes elkezdeni, majd a további permetezések során a védekezésekkel egy menetben minden második alkalommal, 2-4 l/ha dózisban folytatni. A kezelések mérsékelik a stressz hatások következményeit (szárazság, hosszan tartó vízborítás, növényvédő szer perzselés, stb.).

AZ AMALGEROL TÖRTÉNETE:
Az Amalgerol® 75 éves múltra tekint vissza, eredetileg egy svájci vegyész fejlesztésének az eredménye. Kezdetben a terméket biológiai anyagként az állattartásban a trágya kezelésére, annak minél tökéletesebb bontására fejlesztették ki. A növénytermesztésben a növények és a talaj kezelésére tovább fejlesztve született meg jelenlegi változata, amelynek teljes szabadalmaztatott gyártási joga átkerült az ausztriai Innsbruckba, a Hechenbichler GmbH családi vállalkozáshoz. Az Amalgerol® gyártása napjainkban is teljes titoktartás mellett folyik, annak érdekében, hogy a hamisítás elkerülhető legyen. A gyártás szigorú előírások és rendszabályok alapján történik.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!